2016. április 9., szombat

Főispánné remeke torta - reform változat

A tavasz nálunk a születésnapok jegyében zajlik. És szép számokkal: magas életkort megért rokonokat köszöntünk. Ezúttal nagymama testvérét. Egyszerű és finom tortával leptük meg, a család kedvenc Váncza-süteményét készítettem el tortaformában. Békebeli recept egy régi vágású úrnak. :) Nagyon picit változtattam csak az eredeti kottán, hogy azért mégis ünnepi legyen.




Hozzávalók:
20 dkg zsír
3 tojás
1 csomag sütőpor
5 dkg nyírfacukor (xilit)
1 narancs héja, leve
50 dkg Graham liszt
1 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál rum
1 csepp zöld ételfesték

5 dkg PorXukor (porcukor)
diabetikus sárgabaracklekvár

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lisztet egy tálban összekeverem a sütőporral és a nyírfacukorral. Hozzáadom a vaníliakivonatot, a narancs levét és reszelt héját, a rumot, a 3 tojás sárgáját és a zsírt. Összegyúrom. 2-3 evőkanál zsíros tejfölt adtam még hozzá, hogy összeálljon a tészta.
A 2/3 részét a tepsibe nyomkodom, megkenem a baracklekvárral (3-400 gramm kb). 
A tojások fehérjét kemény habbá verem a PorXukorral, a végén hozzáadom az 1 csepp zöld ételfestéket, és a robotgép habverőjével kettőt-hármat keverek rajta, épp csak annyit, hogy a zöld szín egyenletes legyen. 
A lekváros rétegre simítom a zöld tojáshabot.
A maradék tésztából csíkokat sodrok, kirakom velük a torta szélét, majd arányosan nyolc csíkot teszek a torta peremétől közép felé indulva. A torta közepére pedig egy pici tésztát szétlapítok nagyjából kör alakúra, és a csíkok metszéspontjára helyezem. 
180 fokon 40 percig sütöm.
Rácsra téve teljesen kihűtöm, és tálalásig hűtőbe teszem.


Születésnapi torta lévén egy kis dekoráció azért dukált. Hústűvel szúrtam három lyukat a torta közepén lévő kis tésztakorongba, aztán elhelyeztem a számgyertyákat és a 40 másodperces tűzijátékot (cukrászdában kapható).  


Az ünnepi ebéd elfogyasztása után felvágtuk a tortát.


Egyszerű és nagyszerű, ebben a formában is szívesen fogyasztottuk.


Az utolsó morzsáig elfogyott még aznap. :) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése