2016. április 24., vasárnap

Céklaleves

Pincetakarítás 1.
A téli zöldségkészletből találtam még a pincében néhány céklát és egy kisebb sütőtököt. Picit aszottak voltak, de azért használhatóak. A cékla egyik feléből levest főztem. 




Hozzávalók:
3-4 db közepes cékla
1 evőkanál étolaj
1 dl tejföl
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 db (bio) húsleveskocka
őrölt fekete bors
őrölt római kömény
1 mokkáskanál nyírfacukor (xilit)
1 teáskanál ecet

3-4 db főtt tojás

Az első lépés egy pár gumikesztyű beszerzése a céklapucoláshoz. Nyersen hámozom meg és nagy lyukú reszelőn reszelem le őket, s mivel erősen színez a levük, vérvörös lesz tőle a kezünk - célszerű a kesztyű használata. 
Egy evőkanál olajon nagyjából 10 percig párolom a reszelt céklát, hozzáadok egy kis sót is. Felöntöm egy liter vízzel és belemorzsolok egy húsleveskockát, vagy ha maradt előző napról húslevesem, annak a szűrt levéből használok egy litert. 
Ízlés szerint adok hozzá őrölt római köményt és őrölt fekete borsot.
A lisztet és a tejfölt simára keverem, és a leveshez adom, az ecettel és a cukorral együtt. 20 percig, kis lángon főzöm, időnként megkeverem.
3-4 tojást keményre főzök, megszabadítom a héjától, és karikákra szeletelem. Ez lesz a levesbetét, minden tányér céklaleves tetejére teszek 2-3 karika tojást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése