2015. december 4., péntek

Vadas zsemlegombóccal

Kóstoltam remek vadast másutt többször, ám otthon még nem került az asztalunkra. A megfelelő receptúrát birtokolva azonban most belevágtam az elkészítésébe. A hosszú alapanyaglista ellenére se nem drága, se nem bonyolult étel, ellenben picit időigényes.
Az adag bőséges, akár 2 napra is elég egy 4 tagú családnak. Vagy fagyasztható a maradék. (Igen, a gombóc is. )
Lássuk hát, hogyan készül eme étek! :)



Hozzávalók a vadashoz:
1,5 kg sertéshús/marhahús
4 db nagyobb sárgarépa
2 db fehérrépa
1 kis darab zeller
2 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
ízlés szerint őrölt bors
2 db babérlevél
4-5 szem borókabogyó
fél citrom héja
1 citrom leve
1 dl fehérbor
kevés füstölt szalonna
2 evőkanál cukor
1 evőkanál mustár
2 dl tejszín
2 púpos evőkanál liszt


Hozzávalók a zsemlegombóchoz:
4 db száraz zsemle
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dl víz
1 teáskanál só
petrezselyemzöld


A megtisztított zöldségeket karikára, kockára vágom, felkarikázom a hagymát, a fokhagymát megtisztítom. Egy nagy lábasba teszem mindet, hozzáadom a babérlevelet, a borókabogyót, az őrölt borsot, a citrom vékonyan lehámozott héját, és annyi vizet, amennyi bőven ellepi. 
Felforralom, és félreteszem hűlni.
A húst felszeletelem, a kihűlt pácléhez adom a citrom levét és a hússzeleteket. Alufóliával légmentesen lefedem, és egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem.

Másnap a hússzeleteket kiveszem a pácléből, lecsepegtetem, sózom, borsozom. Egy nagyobb serpenyőben, a szalonnazsíron átsütöm a húst, majd visszateszem a páclébe, hozzáadom az 1 deci bort és az egy teáskanál sót, és puhára főzöm.
A hússzeleteket kiszedem egy tányérra, eltávolítom a pácléből a a babért, borókát, citromhéjat, majd botmixerrel pürésítem a zöldségeket a pácban.
A cukrot egy evőkanál vízzel karamellizálom. Ráöntöm a zöldséges levet. A lisztet csomómentesre keverem a tejszínnel és a mustárral, kevés forró páclével hígítom, majd az egészhez öntöm, és összeforralom. Kóstolással eldöntöm, szükséges-e még bele citromlé vagy só. Visszateszem bele a hússzeleteket.

A zsemlegombóchoz a kis kockákra vágott zsemléket kevés olajon megpirítom, és vágott petrezselyemzöldet adok hozzá. A lisztből a tejjel, a vízzel és a sóval nokedlitésztát keverek, beleforgatom a pirított, petrezselymes zsemlekockákat. Vizes kézzel gombócokat formázok, és forrásban lévő, sós vízben kifőzöm őket 5-8 perc alatt. Szűrőlapáttal kiszedem, és fedeles tálban tartom melegen, amíg az összes megfő.




A receptet Moha -tól tanultam meg nagy örömmel. Köszönöm. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése