2014. június 26., csütörtök

Rizsfelfújt házi cseresznyedzsemmel

Gyerekkorom egyik kedvence a rizsfelfújt. Ott tébláboltam a konyhában, amíg sült. Alig vártam, hogy megkóstolhassam, teljesen rabul ejtett a terjengő vaníliaillat. 

Rizsfelfújt házi cseresznyedzsemmel

Hozzávalók:
1 liter zsíros tej
25 dkg rizs
1 teáskanál vaníliakivonat
10 dkg mazsola
fél deci rum
4 tojás
15 dkg cukor
4 dkg vaj
2-3 teáskanálnyi reszelt citromhéj

az edény kenéséhez-szórásához: 
vaj és zsemlemorzsa

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy közepes méretű, kerek jénai edényt kivajazok, megszórom zsemlemorzsával az alját és az oldalát is. A mazsolát beáztatom a rumba.
A riszt átmosom, és felteszem főni az egy liter tejben. Amikor megpuhul, lehúzom a tűzről, hozzáadom a vaníliakivonatot, a lecsepegtetett mazsolát.
A vajat a cukorral habosra keverem, és egyesével beledolgozom a tojássárgákat. Aztán a reszelt citromhéjat is, és az egészet a rizsbe forgatom. A tojások felvert, kemény habját keverem bele utoljára.
A vajas-morzsás jénaiba simítom a rizses masszát, és nagyjából 50 perc alatt, 180 fokon aranybarnára sütöm. Hústűvel ellenőrzöm, átsült-e. Akkor jó, ha már nem ragad a tűre a rizses keverék.
Pár percig a formában hagyom hűlni, majd tálra borítom. Teljesen kihűtöm, majd torta módra szeletelem. Minden adag mellé tettem 2-3 kanál cseresznyedzsemet. De illik hozzá bármilyen lekvár, öntet (vanília, csokoládé, málnaszörp, stb.), tejszínhab is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése