2014. június 19., csütörtök

Csángó lepény

A nyári melegben a hideg vagy jeges édességek kelendőbbek mifelénk. Ezt a süteményt sütőből kivéve, teljes hűlés után némi időre beköltöztettem a hűtőbe - mennyei lett! Üdítő kapros-túrós réteg puha, vajas tésztán, hmm...:) Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni a receptben! :)

Csángó lepény

Hozzávalók:
Tészta:
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 csipet só
3 tojássárgája
20 dkg vaj
20 dkg cukor
50 dkg liszt
1-2 evőkanál tejföl

Krém:
50 dkg túró
2 tojássárgája
20 dkg cukor
1 dl sűrű tejföl
2 tojás keményre vert habja
1 csokor finomra vágott kapor

A tepsi kenéséhez: zsír

Egy 25x35 cm-es tepsit megkenek mangalicazsírral. A sütőt pedig előmelegítem 180 fokra.
Az élesztőt a tejjel, cukorral és sóval felfuttatom. A 3 tojássárgáját a 20 dkg vajjal és 20 dkg cukorral habosra keverem (kézi habverő elég), hozzászitálom a fél kiló lisztet, beleöntöm a felfutott élesztős tejet, és jól kidolgozom a tésztát. Kanalanként adom hozzá a tejfölt, óvatosan, nehogy túl lágy legyen a tészta. Rétesszerűnek kell lennie. A kizsírozott tepsibe öntöm, és egyenletesen elsimítom. (Naná, hogy kézzel! :) )
A túrót szitán áttöröm, és összekeverem a 2 tojássárgájával, cukorral, tejföllel, kaporral. Krémesre. A két tojásfehérje keményre vert habját beleforgatom, és a tepsiben lévő tésztára kenem a túrós krémet.
Fél óráig kelesztem, majd a 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöm.
Amikor teljesen kihűlt, szeletelem. Sőt, a legfinomabb alaposan behűtve, érdemes hűtőszekrénybe tenni 2-3 órára tálalás előtt. 
Forrás: Vízvári Mariska : A család szakácskönyve

Tipp: a megmaradt tojásfehérjéből készülhet Pavlova, vagy habcsók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése