2014. március 2., vasárnap

Citromos-rozmaringos csirkemell gyömbéres-mazsolás rizzsel, fahéjas szilvalekvárral

Hosszú a neve, mégis egyszerű étel. Gyakorlatilag mindent beletettem, ami a kezem ügyébe került. Na, jó, a macskát és a nádcukrot nem. :)
Sült hús rizzsel, ez volt az alap koncepció. A fűszerezéssel feldobom, és hmmmm, nagyon finom lesz. Aha, és száraz is, szóval kell mellé szósz. Jó, míg sül a csirke, kitalálom, milyen szósz. A kamrapolcon terepszemlét tartottam, és az ősszel befőzött szilvalekvárom rám köszönt. Ezzel el is dőlt, hogy ő lesz a "szósz". :))
Elmesélem részletesen a receptet, tartsatok velem:




Hozzávalók a húshoz: 
2 db csontos, bőrös csirkemell
1 evőkanál étolaj
1 citrom leve
1 teáskanál rozmaring
1 mokkáskanál bors
1 mokkáskanál chili
1 mokkáskanál majoránna
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma

a tetejére:
1 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika

a tepsi kenéséhez: 1 evőkanál mangalicazsír

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Előveszek egy 25x35 cm -s tepsit, vékonyan kikenem mangalicazsírral az alját és az oldalait is. 
A csirkemelleket megmosom, a bőrüket egy fakanál nyelével meglazítom kicsit. Egy kis tálban (müzlis vagy kompótos) az olajat a citromlével, a fűszerekkel, és fokhagymával, hagymával alaposan összekeverem, és a csirkék bőre alá kanalazom. Kívülről kicsit "megmasszírozom" a bőrt, hogy egyenletesen eloszlassam alatta a fűszerkeveréket.
A húsokat a kizsírozott tepsibe teszem, ecset segítségével megkenem az olaj és pirospaprika keverékével. Alufóliával légmentesen lefedem, és 180 fokon, 60 percig sütöm. Az utolsó 10 perben leveszem róla a fóliát, hogy szép pirosra süljön a tetején a bőr. 




Hozzávalók a rizshez:
40 dkg rizs
1 evőkanál olaj
1 teáskanál gyömbér
bors
3 közepes babérlevél
5 dkg mazsola

A rizst 3x-4x megmosom. Az olajat megforrósítom egy edényben, a rizst ráöntöm, és alaposan összekeverem őket. Felöntöm 8 dl vízzel, sózom, borsozom, hozzáadom a gyömbért, babérlevelet, mazsolát, és fedő alatt 20 percig főzöm. Néha megkeverem, és ha szükséges, pótolom a vizet.

Tálaláskor a hús és a rizs mellé nagy adag házi, fahéjas szilvalekvárt kanalazok. A lekvár receptjét itt találjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése