2013. december 28., szombat

Rumos-diós kocka

Karácsonyi sütemény a bejglin kívül készült még. Alkohol jegyében telt az ünnep: a levesben muskotályos bor, a marharaguban barna sör, a süteményben pedig barna rum. :)

Rumos-diós kocka

Hozzávalók a tésztához:
2 evőkanál finomliszt
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál darált dió
fél teáskanál sütőpor
negyed teáskanál só
8 tojás
3+5 evőkanál cukor

A töltelékhez:
20 dkg darált dió
1 teáskanál vanília kivonat
3 dl habtejszín
3 dl tej
4 evőkanál finomliszt
1 dl barna rum
10 dkg fehér csokoládé
25 dkg vaj
25 dkg porcukor

Az összeállításhoz:
1 dl tej
1 dl rum
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

190 fokra előmelegítem a sütőt, és szilikonos sütőpapírral kibélelek egy 20x30 cm-es tepsit.
A tésztához a lisztet, kakaóport, darált diót, sütőport, sót összekeverem egy tálban. A tojások sárgáját 5 evőkanál cukorral habosra keverem, a fehérjékből 3 evőkanál cukorral kemény habot verek.
A tojássárgás keverékhez 3 részletben óvatosan hozzáforgatom a fehérjehabot, majd a lisztes keveréket. Tepsibe simítom a tésztát, és 35 perc alatt készre sütöm. Aztán rácsra téve hagyom kihűlni.
A töltelékhez a tejszínt, diót, vanília kivonatot összefőzöm. A lisztet és a tejet kézi habverővel simára keverem, és a diós tejszínhez adom. Folyamatos keverés mellett 10 perc alatt sűrűre főzöm. Leveszem a tűzről, beleöntöm a rumot, és félreteszem hűlni.
A fehér csokoládét megolvasztom, a vajat a porcukorral habosra keverem. A krémbe dolgozom a csokoládét és a cukros vajat robotgép segítségével.

(Tipp: a krémet előző nap is el lehet készíteni és hűtőben tartani, hogy kenhető legyen. Az enyém 6 óra hűtés után sem lett tökéletes állagú, legközelebb több lisztet fogok beletenni, hogy tartása legyen. Finom volt így is, de kissé folyós, és eláztatta a tésztát.)

Az összeállításhoz a tejet és a rumot összekeverem. A tésztát kiveszem a tepsiből, és kettévágom hosszában. A tepsibe tiszta sütőpapírt teszek, s az egyik tésztalapot. Meglocsolom a rumos tej keverékének felével, és megkenem a krém két harmadával. (Én ráöntöttem, lesz, ami lesz alapon.)
Ráhelyezem a másik tésztalapot, meglocsolom a rumos tej másik felével, s rákenem a maradék krémet. Megszórom kakaóporral, és 4 órára hűtőbe teszem.
Tálaláskor kockákra vágom.

A recept forrása: Stahl Magazin, Csupa Csoki 2013. december 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése