2013. december 28., szombat

Barackos mákos guba

A borkrémleves után a Szenteste másik sztárja a mákos guba. Sütőben sütve, tojáshabbal a tetején, némi őszibarackkal tunningolva.

Barackos mákos guba

Hozzávalók:
2,5 dl tejszín
5 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
8 szikkadt kifli
6 tojás
4 dkg cukor
1 dobos őszibarackbefőtt (40 dkg)
15 dkg darált mák
5+5 dkg porcukor
1 csipet só
5 dkg vaj

A sütőtál kikenéséhez kevés vaj

A tejszínt, tejet, citromhéjat, vanília kivonatot összeforralom. A kifliket ujjnyi vastagra karikázom, mély tálba teszem, és ráöntöm a tejes-tejszínes keveréket.
A tojásokat kettéválasztom, a sárgájukat a 4 dkg cukorral habosra keverem, a fehérjéből egy csipet sóval és 5 dkg porcukorral kemény habbá verem.
Az őszibarackot lecsepegtetem, és kis kockákra vágom.
A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy 20x30 cm-s sütőtálat vékonyan kikenek vajjal.
A mákot elkeverem 5 dkg porcukorral, a felét a sütőtálba szórom. Az áztatott kifli felét a mákra simítom, megszórom a porcukros mák másik felével. A tetejére az őszibarack darabok jönnek, majd erre a tejszínes kifli másik fele.
A tetejére morzsolom az 5 dkg vajat, és 30 perc alatt megsütöm. Aztán a mákos gubára simítom a tojásfehérje habot, és további 10 percig sütöm, hogy a hab teteje kissé megpiruljon.

A recept forrása: Stahl Magazin 2011. Tél


1 megjegyzés: