2013. április 27., szombat

Angol citromkrém: lemon curd

Kacérkodom egy ideje a lemon curd receptekkel. Kedvemre való minden citromos desszert, ám ez a krém mostanáig kimaradt a repertoáromból. Több recept tanulmányozás után végül Lilian útmutatása alapján dolgoztam. 

Angol citromkrém


Hozzávalók:
3 citrom héja és leve
30 dkg cukor
7,5 dkg vaj
5 tojás
2 evőkanál étkezési keményítő

A tojásokat a cukorral levegős habbá keverem egy fém tálban. Hozzáadom a puha vajat, a citromok lereszelt héját és levét, aztán gőz fölött kézi habverővel, folyamatos keveréssel besűrítem. A végén adom hozzá az étkezési keményítőt, beledolgozom a krémbe, és egy perc után leveszem a gőzről.
Kihűtöm, és üvegekbe kanalazom, hűtőben 4-5 napig eláll.
Sokoldalúan felhasználható krém: süteményekbe, tortákba, illetve ezek tetejére kiváló, valamint fagylaltok mellé öntetként, kekszekhez mártogatósnak, vagy kenyérre kenve.

1 megjegyzés: