2013. január 19., szombat

Sült oldalas brokkolis-karfiolos krumplipürével

A tél szerelmeseként azt az állapotot tartom ideálisnak, ha kinn farkasordító hideg van, hópaplan fedi a tájat, bent pedig a meleg konyhában frissen sült kenyér illata száll, a sütemény vaníliaillata csal mosolyt az arcunkra, és fokhagymás-fűszeres hús vár ebédre. Például egy finom oldalas, zöldségkörettel, krumplival (esetleg két utóbbi elegyével).

Sült oldalas brokkolis-karfiolos krumplipürével

Hozzávalók:
1,5 kg oldalas
bors
pirospaprika
fél fej fokhagyma
2 fej vöröshagyma
10 dkg mangalicazsír

Az oldalast megmosom, kétcsontonként darabolom, újra leöblítem (hogy a csontszilánkokat lemossam), és mangalicazsírral kikent tepsibe rakosgatom a húsdarabokat. Sózom, borsozom, megszórom pirospaprikával. A fél fej - nem fél gerezd, hanem fél fej - fokhagymát apróra vágom, a vöröshagymákat karikára, és beterítem velük a húst. Alufóliával betakarom a tepsit, és előmelegített sütőben 200 fokon egy órán át sütöm. Az egy óra leteltével leveszem a fóliát, és fél órán át sütöm még ugyanazon a hőfokon, hogy megpiruljanak a húsdarabok.

A körethez krumplit, karfiolt, brokkolit főzök egy lábasban. Amikor a krumpli is puha, leszűröm őket, és sót, bazsalikomot, kis vajat adok hozzá. Botmixerrel vagy hagyományos, kézi krumplitörővel pürésítem. 
Tálaláskor fagylaltos kanállal adagolom.

1 megjegyzés:

  1. Szuper és nagyon jó a kinézete is. Azt hiszem hólapátolás után jól is eshetett. Egészségetekre.

    VálaszTörlés