2013. január 5., szombat

Rubin-szelet

Az Úr 2013. esztendejének első süteménye megszületett Rubin Konyhájában! Felettébb szerényen a Rubin-szelet névre kereszteltem. :) Minden benne van, amit szeretek: mandulaíz, kókusz, kakaó, vanília. 

Itt még egyben

Rubin-szelet

Hozzávalók a piskótához: 
4 db tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
fél csomag sütőpor

A krémhez:
fél liter tej
2 csomag vaníliás, főzés nélküli pudingpor (Gála)
2 teáskanál zöld mandulaaroma

2 dl fehérbor
5 dkg kókuszreszelék

A tojásokat szétválasztom, a sárgájukat habosra keverem a cukorral. A fehérjékből kemény habot verek, és óvatosan a sárga masszához forgatom. A lisztet alaposan összekeverem a kakaóval és a sütőporral, s a tojáshabos masszához adom, széles mozdulatokkal eldolgozom benne.
Sütőpapírral bélelt, 30x25 cm-s tepsiben, 180 fokon megsütöm, 10-15 perc alatt elkészül.
A megsült tésztát kiborítom a tepsiből, lehúzom róla a sütőpapírt. Tálcára teszem a piskótát, és egy hústűvel kis lyukakat szúrok rajta, majd meglocsolom a fehér borral.
Elkészítem a krémet. A fél liter hideg tejben kézi habverő segítségével elkeverek előbb két teáskanál zöld színű mandulaaromát, majd beleszórom a két tasak főzés nélküli vaníliapudingot. A habverővel csomómentesre keverem. Állni hagyom 3-4 percig, ezalatt besűrűsödik a krém. Átkeverem a kézi habverővel, majd a piskótára kenem. Megszórom kókuszreszelékkel, és folpackkal lefedve legalább 2 órára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.
Vékony pengéjű, vizes késsel kockákra vágom tálaláskor.

A főzés nélküli pudinggal készített krém sokkal krémesebb, és kevésbé fojtó, mint a főzött pudingos, egészen más állagot és ízharmóniát lehet vele elérni.

2 megjegyzés: