2013. január 5., szombat

Korhelyleves

Az újévi étlap nagy klasszikusa a savanyú káposztából készült leves, más néven: korhelyleves. Sokféleképpen készítik, van, aki lencsével, van, aki csülökkel főzi, az enyémben füstölt kolbász fő együtt a káposztával.

Korhelyleves

Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta
25 dkg füstölt kolbász
babérlevél
2 evőkanál citromlé

A rántáshoz:
1 gerezd zúzott fokhagyma 
1 kisebb vöröshagyma
4 evőkanál liszt
2 evőkanál olaj
fél dl hideg víz
pirospaprika

Tálaláshoz: 
tejföl

A megmosott káposztát a karikára vágott füstölt kolbásszal és a babérlevéllel fazékba teszem, felöntöm másfél liter vízzel, és felteszem főni. Amikor a káposzta megpuhult, pótolom a főzéskor elpárolgott vizet, és elkészítem a rántást. 
Az olajon üvegesre párolom a vöröshagymát, hozzáadom a lisztet, és simára keverem, felöntöm a vízzel, belekeverem a fokhagymát és a pirospaprikát.
A levesbe keverem a rántást, hozzáadom a citromlevet, ha szükséges, megsózom.
Tejföllel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése