2013. január 1., kedd

Csokoládés omlós keksz

A szilveszteri-újévi menüt és édességeket nem volt időm év végén feltenni a blogba, de a héten pótolni fogom eme mulasztást. A sort az egyik süteménnyel, pontosabban keksszel kezdem. A nagy lakomák után egy kávé vagy egy kis likőr mellé jól fog esni ez a csokoládés, könnyű édesség.

Csokoládés omlós keksz  - és egy kis Unicum


Hozzávalók 16 darabhoz:
25 dkg finomliszt
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1/4 teáskanál só
17 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat

a kenéshez kevés puha vaj

Vékonyan kivajazok egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. Egy tálban elkeverem a lisztet, a kakaóport és a sót. Robotgéppel habosra keverem a vajat, hozzáadom a vaníliát, a cukrot, és simára keverem. Alacsonyabb fokozatra veszem a gépet, és a lisztes keveréket a vajhoz forgatom. Eleinte morzsás lesz a tészta, aztán elkezd összeállni.
Az előkészített tortaformába nyomkodom a tésztát, és folpackkal lefedve legalább egy órára hűtőbe teszem. 
A sütőt 150 fokra előmelegítem. A hűtőből kivett tésztát körben villával megszurkálom, és a szélét a villahegyével körben mintásra nyomkodom. 60-65 percig sütöm, amikor a szélén szilárd, a közepén puha, kiveszem a sütőből, és 10 percig a formában hagyva rácson kihűtöm.
Óvatosan kinyitom a tortaformát, és leveszem róla a karikát. Az alját a tésztával együtt vágódeszkára teszem, és pizzavágóval vagy vékony pengéjű késsel négyfelé vágom, majd a negyedeket külön-külön újra négybe. Fémlapáttal óvatosan rácsra teszem a szeleteket, és teljesen kihűtöm.
Légmentesen záródó dobozban akár három hétig is eláll - na, nem nálunk, itt három napot sem ért meg. :)
Kávé, tea, jobb fajta likőr, konyak mellé kiváló kísérő.

A recept a Stahl Magazin "Ünnepi sütemények" különszámában (2012) jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése