2012. december 26., szerda

Mandulás és rumos-mézeskalácsos kekszek

A karácsonyi desszertsorból nem maradhatnak ki az ünnepi köntösbe öltöztetett kekszek sem. Szokásom az alaptésztát több részre elosztani, és sokféleképp ízesíteni. Idén mandulás és rumos-mézeskalácsos kekszek kerültek az asztalra.

Mandulás és rumos-mézeskalácsos kekszek

Hozzávalók 40 darabhoz:
26 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
50 dkg finomliszt
1/2 teáskanál só
2 teáskanál zöld mandulaaroma
1 evőkanál rum
1 teáskanál reszelt citromhéj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Egy nagy tálban a vajat robotgéppel habosra keverem, hozzáadom a porcukrot és simára dolgozom. Alacsonyabb fokozatra kapcsolom a gépet, és a tálba szitálom a lisztet, a vajas cukorhoz keverem a sóval együtt. 
A tésztát két részre osztom. Az egyik felét a zöld mandulaaromával gyorsan eldolgozom, a másik felébe a rumot, citromhéjat és mézeskalács fűszerkeveréket gyúrom bele. 
Cipót formázok a tésztákból, majd korong formájúra lapítom, s folpackba csomagolva egy órára hűtőbe teszem őket.
A sütőt 160 fokra előmelegítem, és 4 tepsit kibélelek sütőpapírral.
A enyhén lisztezett gyúrótáblán 1 cm vastagra nyújtom a tésztákat, és fenyőfa, harang alakú kiszúróval kekszeket szúrok ki belőlük. A végén a kétféle, maradék tésztadarabokat összegyúrom, újra kinyújtom, és az immár foltos tésztából kör alakú kekszeket szaggatok.
Sütőpapíros tepsiben 10-12 perc alatt megsütöm őket, egyik tepsivel a másik után. Sütés után rácsra teszem, és kihűtöm őket. 
Akinek van hozzá kedve, díszítheti a kekszeket: fél tábla étcsokoládét összeolvasztunk egy teáskanál étolajjal, és ebbe mártogatjuk a kekszek fél oldalát, vagy nyomózsákba töltjük a csokit, és tetszőleges mintákat rajzolunk a kekszekre.

A recept Stahl Judit vajas-lekváros szendvicssüti receptjének általam átalakított változata. Judit az enyémhez képest fél adag, nem színezett tésztából készített, fél centi vastag kekszeket, és a végén lekvárral összeragasztotta őket. Én a magunk ízlése alapján átdolgoztam a receptet, és megdupláztam az adagot. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése