2012. szeptember 15., szombat

Sajtos steak juhtúrós-paradicsomos kukoricakásával

Az ablaknál magas, szikár alak áll. Hegedül. Lehunyt szemmel, átszellemült arccal játszik, a vonó táncol a húrokon. Mindig ugyanaz a dallam... A kandalló melletti fotelban középkorú, derűs arcú úr olvassa a mai lapokat. Egy kis asztalon porcelán teáskannában forró, angol tea, tálcán néhány csésze, cukor, tej. A gázlámpák fénye barátságossá teszi a szobát, a kandallóban pattogó fahasábok elfeledtetik az emberrel a kinti zord időjárást. 
Odakinn kékesfekete, ködös este van. A szitáló esőben néptelenek London utcái, egy-egy bérkocsi zörgő kerekei és lópaták csattogása töri meg a csendet néha. Az ablaknál álló hegedűs hirtelen abbahagyja a játékot, kinyitja a szemét. Holmes hegedűvel a kezében megfordul, és a bajuszos úrra néz.
- Mondja, Watson...
A viktoriánus Anglia leghíresebb házában, a Baker Street 221B-ben vagyunk. Sir Arthur Conan Doyle skót származású író és orvos bűnügyi történeteinek kitalált figurái: Sherlock Holmes és dr. John Watson tartózkodnak ebben a könyvekkel megrakott, otthonos kis zugban. 
A Granada Television 1984 és 1994 között mutatta be minden idők legsikeresebb Sherlock Holmes sorozatát, a címszerepet a zseniális Jeremy Brett játszotta. Szívesen nézem meg dvd-n időről időre ezeket az epizódokat. Sokszor mosolygok a jó Watson arckifejezésén, amikor félbe kell hagynia az étkezést az éppen aktuális ügyük váratlan fordulata miatt, vagy ha vidéki útjuk során nem nyeri el a tetszését a fogadós által szervírozott étel. 
Egy jó steaknek nincs párja, azt hiszem, a mai ebédemet a doktor is szívesen elfogyasztaná. :)


Sajtos steak juhtúrós kukoricakásával

Ideális menü mozizáshoz

A steak elnevezés jelen esetben kis túlzás, hiszen a steak eredetileg marhahúst takar, én viszont sertéssültet készítettem. :)

Hozzávalók:
2 szelet sertéshús (karaj vagy tarja)
bors
1 citrom leve
25 g margarin
2 evőkanál paradicsomlé
10 dkg krémsajt
1 kiskanál majoránna
1 kiskanál bazsalikom
2 szelet ementáli sajt

20 dkg kukoricadara
1 db paradicsom
10 dkg juhtúró

Kiklopfolom a hússzeleteket, sózom, borsozom őket, rájuk csepegtetem a citromlevet, és 10 percig állni hagyom. A margarinban a hússzeletek mindkét oldalát 5-5 percig sütöm. A krémsajtot a paradicsomlével és a zöldfűszerekkel elkeverem, és a serpenyőbe teszem a hússzeletek mellé. Az ementáli sajt szeleteit a hússzeletekre fektetem, és ráolvasztom.
A körethez a kukoricadarát megfőzöm vízben - a tejbegrízhez hasonló, sűrű állagú masszát kell kapnom. Amikor a dara puhára fő, megsózom, a felkockázott paradicsomot és a juhtúrót belekeverem, és már készen is van.
Tálaláskor minden szelet hús mellé kanalazok a serpenyőből egy kis sajtkrém-mártást, és egy-egy nagy adag kukoricakását is adok. 


3 megjegyzés:

  1. óóó.. ez nagyon érdekes recept ki kellene próbálnom:))

    VálaszTörlés
  2. Tetszik! Valamikor nálam is lesz:-).

    VálaszTörlés
  3. Sült hús rajongók étlapjára jó szívvel ajánlom, nem bánjátok meg, ha elkészítitek! :)

    VálaszTörlés