2012. szeptember 6., csütörtök

Sajtos karfiol-brokkoli pürével sült fűszeres pulykamell

Három alapanyag adott volt: karfiol, brokkoli és pulykamell. Ezekből akartam ebédet főzni. A sima párolt zöldségköret-verziót elvetettem, mert ha marad belőle, hidegen nem az igazi, kiszárad. Ráadásul a pulykamell sem egy zsíros falat. Aztán jött egy isteni szikra, és ez lett belőle:

Sajtos karfiol-brokkoli pürével sült fűszeres pulykamell



Hozzávalók:
1 kg pulykamellfilé
fél kg karfiol
fél kg brokkoli
4 evőkanál tejföl
10 dkg trappista sajt
bors
lestyán
bazsalikom
szárnyas fűszerkeverék
étolaj
krumpli

A karfiolt és a brokkolit megpárolom, 4-4 kisebb rózsát kivéve botmixerrel pépesítem. A zöldségpüréhez adom a tejfölt, sózom, borsozom, lestyánnal és bazsalikommal fűszerezem, majd alaposan átkeverem.
Egy 25x35 cm-s tepsit kikenek olajjal, a pulykamellfilé szeleteket beleteszem szorosan egymás mellé. A húst megszórom és bedörzsölöm a szárnyas fűszerkeverékkel, meglocsolom 2 evőkanál olajjal. Az időközben langyosra hűlt karfiol-brokkoli pürét egyenletesen ráterítem a hússzeletekre úgy, hogy mindet lefedje minden irányban a tepsiszélekig. Megszórom reszelt sajttal, alufóliát teszek rá, és 20 percig sütöm előmelegített, 180 fokos sütőben, majd 10 percig fólia nélkül ugyanezen a hőfokon. 
Amíg a sütőben sül a hús, serpenyőben-forró olajban krumplit sütök köretnek.
Tálaláskor minden szelet hús mellé teszek 1-1 félretett, párolt karfiol és brokkoli rózsát, és egy adag sült krumplit.
A hússzeletek kissé összesülhetnek, a tálalólapáttal nyúljunk alá a tepsiben és picit mozgassuk meg, így könnyedén ki tudunk emelni egy szeletet úgy, hogy rajta marad a sajtos zöldségpüré, és gusztusos étel kerül a tányérra. :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése